Cheesecake je úžasný dezert. Jak chuťově, tak díky přípravě. Není totiž vůbec těžká. Dokonce není ani časově náročná. A nejlepší je, že do základního receptu můžete přidat prakticky cokoliv a vykouzlit svůj úžasný, originální cheesecake, ze kterého se stane váš rodinný recept!
Základní recept
– cca 700 g smetanového sýra (například riccota, mascarpone)
– 3 vejce
– 200 g cukru krupice (můžete ho použít i více, pokud máte rádi hodně sladké recepty. Použít můžete i cukr třtinový)
– 200 g sušenek
– 50 g másla
Sušenky rozdrťte najemno a promíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyloženou pečícím papírem poklaďte drtí sušenek s máslem a například dnem skleničky ji uhlaďte a lehce utlačte. Na korpus ze sušenek nandejte dobře pomíchaný sýr s vejci a cukrem. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte zhruba 30 minut. Dobu pečení upravte dle vaší trouby. Cheesecake by měl uprostřed lehce zezlátnout, ale stále by se měl lehce chvět.
Základní recept vypadá jednoduše, no ne? Teď přichází to nejlepší. Cheesecake můžete vylepšit opravdu čímkoliv. Máte-li rádi karamel, přidejte do těsta karamelizované kondenzované mléko a sušenky na korpus použijte také karamelové. I již hotový a vychladlý dort můžete polít domácím karamelem. Na polití se hodí i nejrůznější sirupy nebo karamelizované ovoce!
Máte rádi ořechy? Není nic lepšího než jakýkoliv druh ořechů rozdrtit společně se sušenkami a využít je právě jako součást korpusu. Pokud jste milovník ovoce, nebojte se do těsta zapojit kousky ovoce a do korpusu zamíchejte klidně ovoce sušené. Fanoušci zdravého mlsání zase ocení možnost nahradit krémové sýry odtučněným tvarohem – můžete použít jen ten, nebo jím smetanové sýry nahradit pouze částečně. Stejně tak můžete cukr vyměnit za sladící alternativy.
Co takhle přidat do cheesecaku tabulku rozpuštěné čokolády? Fantazii se meze nekladou. Nebojte se improvizovat a vytvořte zákusek přesně podle chuti vaší rodiny a přátel!